niedziela, 25 października 2009

faszerowane muszle

Farsz:

3 cebulki, 4 czosnki, marchewka, mięso mielone, zioła, przyprawy i wszystko co pod ręką i w szufladach

Obsmażamy dokładnie i dorzucamy koncentrat albo z 3 pokrojone pomidory bez skóry /ważne żeby sos nie był zbyt gęsty …w piekarniku trochę odparuje jeszcze /kiedyś przesadziłem i wyszło ciut za suche

Muszle lekko obgotowujemy …takie niedorobione żeby były …nie surowe ale też nie za miękkie

Nakładamy do muszli farsz i zamykamy kawałkiem sera pleśniowego

Sos

Duża śmietana, 4 jajca, kawałek sera, 3 ząbki czosnku i trochę musztardy …miksujemy wszystko i zalewamy muszle /ważne by muszle były całe zalane sosem inaczej wierzch będzie twardszy niż na dole

Zasypujemy parmezanem i już …piecze się około 20 minut/ koniecznie pod przykryciem/

…wchodzi z sałatą lodową i zimnym piwkiem idealnie J