gnata oczyszczamy i nacinamy do kości tak żeby przy pierwszym obgotowaniu woda weszła pod mięso /około 10 minut/ cięcia proste, energiczne
...i do gara
…następnie w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku/nie przesadzajmy z ilością ...14 styknie/
obtaczamy w mące i obsmażamy dokładnie z cebulką /około 20 minut/
…następnie przerzucamy całość do brytfanki z pokrywką i zalewamy sosikiem- 1 piwko- /nie podpijamy/ ...i zioła/co tam pod ręką i w szufladzie...w tym wypadku dużo słodkiej czerwonej papryki, kminek, majeranek /
golonka dochodzi jakieś 3 godziny …ważne jest by nie dotykała ścianek brytfanki /co jakiś czas dobrze podlać ją sosikiem po całości/
zaglądać do niej co jakiś czas i smerać ją widelcem czy cacy czy jeszcze nie
na jakieś 20 minut przed podaniem dorzucamy ziemniaczki pokrojone w talarki
poniżej krok po kroku kilogramowa wersja dla jakiś ¾ osób :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz