sobota, 22 sierpnia 2009

golonka w piwie

Dobra to krok po kroku

gnata oczyszczamy i nacinamy do kości tak żeby przy pierwszym obgotowaniu woda weszła pod mięso /około 10 minut/ cięcia proste, energiczne

...i do gara

…następnie w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku/nie przesadzajmy z ilością ...14 styknie/
obtaczamy w mące i obsmażamy dokładnie z cebulką /około 20 minut/

…następnie przerzucamy całość do brytfanki z pokrywką i zalewamy sosikiem- 1 piwko- /nie podpijamy/ ...i zioła/co tam pod ręką i w szufladzie...w tym wypadku dużo słodkiej czerwonej papryki, kminek, majeranek /

golonka dochodzi jakieś 3 godziny …ważne jest by nie dotykała ścianek brytfanki /co jakiś czas dobrze podlać ją sosikiem po całości/

zaglądać do niej co jakiś czas i smerać ją widelcem czy cacy czy jeszcze nie

na jakieś 20 minut przed podaniem dorzucamy ziemniaczki pokrojone w talarki


poniżej krok po kroku kilogramowa wersja dla jakiś ¾ osób :)











































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz