poniedziałek, 24 sierpnia 2009

śmirdziel - klasyk

...klasyk szybkiego papu

makaron, sałata lodowa, mięsko/może być pierś kurczaka z marynaty/
prażone nasionka, podsmażany chlebek pokrojony w kostkę, ser/najlepszy oscypek/ i sos

sos jest bazą... robię go zawsze na oko więc nie znam i nie podam żadnych dokładnych proporcji

do niedużego słoika wlewamy na oko oliwy i równo taka sama miarka octu/ może być sok z cytryny/ ...trzeba to wyczuć w ilości makaronu i sałaty

wciskamy w to czosnek/ ja zawsze przesadzam ale myślę że 3 starczą/
i na oko dorzucamy cukier/miód

słoik zakręcamy i wszystko mieszamy/ taki polski shaker :)

cały patent polega na tym by wszystko dobrze wyważyć tak by każdy składnik był wyczuwalny ale nie przytłaczający

....można dorzucić trochę musztardy

zalewamy wszystko i wstawiamy do lodówki na godzinkę/ jeśli będzie stało dłużej sos mocno wsiąknie w sałatę...

albo wcinamy szybko na stojąco nie czekając na gości palcami z miski i ściemniamy że nie wyszło

poniżej wersja z podsmażanym chlebem i bez
...oraz podjedzona miska :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz