wtorek, 25 sierpnia 2009

ziemniaczana

ja robię to tak

3 cebule, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku ...podsmażam na patelni na smalcu

z 1,5 kilograma ziemniaków obieram i kroję niedbale w małe kawałki/ kostka, kółka, trójkąty, graniastosłupy ...jak leci :)

do zeszklonej cebulki i marchewki dorzucam surowe ziemniaki na jakieś10 minut
dosypuję trochę ostrej papryki majeranku i kminku

jak ziemniaki zrobią się trochę miękkie i wchłoną aromat z patelni przerzucam wszytko do gara zalewam wodą i wychodzę z kuchni na 30 minut

jak ziemniaczki zrobią się miękkie na tyle że można je rozgnieść widelcem w wodzie, blenderem miksuję wszystko i już

można podsmażyć boczek i dorzucić na koniec

...poniżej wersja bieda/ zamiast boczku por ;(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz