wtorek, 29 grudnia 2009

schab w cieście

ze wszystkich przepisów ze świątecznego stołu w tym roku przemyciłem jeden który mnie zmasakrował
/szef kuchni -mama regina :)


\kilogramowy kawałek schabu obsmażamy dokładnie w głębokim oleju z 2 ząbkami czosnku/niech się spalą... mają dać tylko aromat/ +oczywiście pieprz i sól

/obsmażamy dokładnie z każdej strony

zciągamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z tłuszczu i żeby mięcho odetchnęło i się ostudziło

w tym czasie jedno białko mieszamy z posiekaną świerzą pietruszką 3wyciśniętymi ząbkami czosnku i jedną zeszkloną na patelni cebulką ... dodajemy trochę pokruszonego pleśniowego sera

kiedy schab się ostudzi obtaczamy w białku z przyprawami i kładziemy na ciasto francuskie i zamykamy jak pieroga /ciasto gotowie, kupione w sklepie- jeden kawałek idealnie starczy/ z góry polewamy resztą białka i już

w moim piekarniku robiło się to około godziny


do tego obowiązkowo biały sos i surówka z czerwonej kapusty ...rewelacja




1 komentarz:

  1. wygląda cuuuuudnie! i napewno tak smakuje:D ZROBIIMY!!! s&m

    OdpowiedzUsuń